29.04.2023 00:05
Son Güncelleme: 29.04.2023 00:05
Dr. Fevzi Özgönül, havucun son yıllarda erken bunama, alzheimer, kalp krizi, kronik baş ağrılarında, deri ve akciğer kanserine iyi geldiğini belirtti; mevsiminde yenilen besinlerle ilgili bilgiler verdi.
DİŞ ÇÜRÜMELERİNE KARŞI ISPANAK
Dr.Fevzi Özgönül, demir deposu olarak malum ıspanağın A, B, C, E vitaminleri, magnezyum, fosfor, iyot mineralleri ve protein açısından varlıklı bir sebze içerdiğini ve bundan dolayı ıspanağın vücudun direncini arttırdığını söylemiş oldu ve şunu ekledi;”Bilhassa bahar aylarında nükseden hastalıklara karşı vücudu korur. Kemik ve dişleri de sağlamlaştırır. Diş çürümelerine karşı koruyucudur” dedi.
SİNDİRİME TAZE FASULYE
Taze fasulyenin ise bilhassa mevsiminde haftada 2 kere, tüketilmesi icap ettiğini hatırlatırım. Kalorisi düşük, yağ bakımından fukara bir sebze olsa da bolca lifli yapısı sebebiyle öteki gıdaların sindirimine destek olduğu ve sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlamış olduğu için ek olarak fena kolesterolün bağırsaktan emilimini engellediği için yararlı bir yiyecektir.
ÜLSERE BİBERİYE
Biberiyede bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, mide ülserinde, hazımsızlık ve sindirim sisteminin yavaş çalmış olduğu kabızlık benzer biçimde durumlarda, migren tipi baş ağrılarında yararlı olabilir. Hatta biberiye yağı kas ve eklem ağrılarını hafifletmekte kullanılabilir.
KOLESTEROLE SARIMSAK
Taze sarmısakta mevsimsel salgın hastalıklarda koruyucu olarak, gerilim ve kolesterol düşürücü olarak, kan sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılmaktadır.
BAŞ AĞRISINA HAVUÇ
Havuç salatalarda, her türlü et ve sebze yemeklerinde kullanılmalıdır. Unutkanlığa karşı kullanımı yaygındır. Son yıllarda erken bunama, Alzheimer, kalp krizi, kronik baş ağrılarında, deri ve akciğer kanserine karşı kullanılmaya başlanmıştır.”
Son Dakika Haberler