Mikrodalgada ısıtıldığında zehir saçan besinler












27.04.2023 22:44
Son Güncelleme: 27.04.2023 22:44







İcadı 1940’lı yıllara kadar dayanan mikrodalga, günümüzde evlerin en ergonomik mutfak gereçlerinden biridir. Mikrodalganın içindeki mekanizma yardımıyla, pişirme ve tekrardan ısıtma için kolaylıkla yapılmaktadır. Fakat bir taraftan kolaylık sağlasa da mikrodalgada pişirmekten kaçınmanız ihtiyaç duyulan belirli bazı yiyecekler bulunuyor. Mikrodalganın gıdaları güvenli ve sıhhatli tutma mevzusunda işlevleri olduğu malum bir gerçektir. Süratli ve kısa sürede yiyecek yapmak hatta önceki günden kalan yiyecekleri ısıtmak isteyenlerin ilk tercih olan mikrodalga kimi süre tehlikeli olabilir. Bilhassa mikrodalgada ısıtılmaması ihtiyaç duyulan besinlerin pişirilmesi dirimsel riskler bile doğurabiliyor.
HAŞLANMIŞ YUMURTA
Haşlanmış yumurtayı mikrodalgada ısıttığınızda, su moleküllerinden buğu oluşur ve bu da tazyik oluşumuna niçin olur. Yumurtalar ince bir zara ve kabuğa haiz olduklarından, tüm basıncı tutamazlar, bu da mikrodalgada, tabağınızda ve hatta bir ısırık aldığınızda fazlaca sıcak bir patlamaya niçin olabilir.
HAVUÇ
Havuçlar mikrodalgada pişirilip ısıtılabilse de pişmeden havuçlar, bilhassa kabuğu hala üstünde olanlar potansiyel olarak çekince yaratabilir. Havuçlar uygun bir halde yıkanmazsa ve herhangi bir kir kalıntısı var ise topraktaki mineraller mikrodalgada kıvılcıma dahi niçin olabilir. Bu durum devamlı olarak meydana gelirse mikro dalganız ciddi hasar alabilir.
İŞLENMİŞ ET İ
şlenmiş etler yüksek oranda tuz, katkı maddesi, kimyasal madde ve koruyucu içerdiğinden en besleyici besin grupları içinde yer almaz. Şarküteri etlerine ve konserve ürünlerini mikrodalgada ısıttığınızda ise kolestrol seviyesi yükselebilir ve bu da kalp problemlerine yol açabilir. Jambonlarınızı ve sosislerinizi ısıtmanın en güvenli yolu ızgara yada ocağı tercih etmek olacaktır. SU Mikrodalgada su ısıtmak seçenekler içinde en rahat ve sorunsuz olarak gözükendir. Sadece araştırmalar birçok yanık vakasının mikrodalgada ısıtılan sudan kaynaklandığını gösterdi. Mikrodalga fırındaki elektromanyetik dalgalar suyun aşırı ısınmasına niçin olabilir. Bu da su moleküllerini kararsız hale getirir ve yoğun kaynamalara ve hatta patlamalara niçin olabilir.
ACI BİBER
Acı biberler, bilhassa hakkaten baharatlı olanlar, oldukça yanıcı olabilen yüksek düzeyde kapsaisin ihtiva eder. Kapsaisinin mikrodalganın elektromanyetik dalgalarına maruz bırakılmasıyla duman yükselmeye adım atar. Mikrodalgadan çıkacak ateş ve duman ciltte tahrişe ve yanma hissine niçin olabilir.
TAVUK
Tavuk, bilhassa uygun şekilde pişirilmediğinde, salmonella yaymanın popüler bir suçlusudur. Mikrodalgada bir parça pişmeden tavuk pişirdiğinizde, eşit ve eksiksiz pişirme şansı fazlaca düşüktür ve bu da onu bakteri kontaminasyonu için potansiyel bir çekince haline getirir
DOMATES VE DOMATES SOSU
Haşlanmış yumurtalar benzer biçimde, domatesler de mikrodalgada fazlaca fazla süre harcadıklarında patlayıcı bir etkiye haiz olabilirler. Taze domates ve makarna sosundaki sıvı içeriğinden dolayı, tazyik artışı bunların kabarmasına ve sıvı fışkırmasına niçin olarak mikrodalga fırınınızı kırmızı lekelerle kaplar.

Son Dakika Haberler