Ulusal Edebiyat Süreci Roman Özellikleri Nedir? En Meşhur Romancıları Kimlerdir?












30.04.2023 17:25
Son Güncelleme: 30.04.2023 17:25







Ulusal Edebiyat Süreci Roman Özellikleri Nedir?
 Ulusal Edebiyat periyodunun romanlarında tema ağırlıklı olarak ulusal savaşım olmuştur. Halkın içinde bulunmuş olduğu zor şartlar altında destansı var olma mücadelesi sanatçılar tarafınca ele alınmıştır. Bu zamanda Türkçülük akımının tesiri ile birlikte halk dili tercih edilmiş ve sanatın halka ulaşmasının önündeki tüm engeller kalkmıştır. Ulusal Edebiyat Süreci romanlarının özellikleri şunlardır:
 – Tema toplumsal mevzu ve sorunlardan oluşmaktadır. Mevzular bireysel değil toplumsal sorunlardan oluşmakta, vatan, özgürlük ve milliyetçilik mevzuları oldukca sık işlenmiştir.
 – Mekan olarak İstanbul dışına çıkılmış ve tüm gerçekliği ile Anadolu mekan olarak tercih edilmiştir.
 – Toplumun bizzat içinde yaşayan toplumsal sorunları yakından hisseden kişiler romanların kahramanları olmuşlardır.
 – Sanatçılar realizm ve doğacılık akımından etkilenmişlerdir. Anadolu’da gözlemlenen bölgeler betimlemeler ile okuyucuya hissettirilmiştir.
 – Sadeleşme yönünden mühim aşamalar kat edilmiştir. Romanlarda günlük konuşma dili kullanılmıştır.
 En Meşhur Romancıları Kimlerdir?
 Ulusal Edebiyat Döneminde bilhassa memleket edebiyatı anlayışı ile mühim eserler verilmiştir. Bu devrin en mühim romancıları şunlardır:
 – Halide Edip Adıvar
 – Yakup Kadri Karaosmanoğlu
 – Reşat Nuri Güntekin
 – Refik Halit Karay
 – Mehmet Fuat Köprülü
 Ulusal Edebiyat Süreci Romanı Yapı Özellikleri
 Bu zamanda romanlar geçmişteki eserlere gore yapısal bakımdan mühim değişimler yaşamıştır. Ulusal Edebiyat Süreci romanlarının yapısal özellikleri şu şekildedir:
 – Vaka: Memleket Edebiyatı olarak da malum bu zamanda ortaya mevzular vakalar toplumsal sorunlardan oluşmaktadır.
 – Kişiler: Kahramanlar dar çevrelerden seçilmiş ve halka uzak kişilerdir. Fakat memleketteki sorunlara ve Anadolu’ya karşı ilgisiz kalınmayan sanatçılar bizzat halk içinde yaşayan ve memleket sorunlarının merkezindeki kişileri tercih etmiştir.
 – Mekan: Mekan olarak İstanbul seçilmemiştir. Ulusal edebiyat sanatçıları bizzat eserlerinde Anadolu’ya yönelmiştir. Anadolu’daki kasabalar, köyler ve en ücra köşeler romanlara dahil olmuştur.
 Ulusal Edebiyat Süreci Romanlarının Dil ve Ifade Özellikleri
 Dilde sadeleşme Tanzimat Döneminde kısmen adım atmıştır. Fakat Tanzimat b2. Dönemde sadeleşme hareketi kenara itilmiş ağır ve süslü bir dil kullanılmıştır. Ulusal Edebiyat Süreci ile birlikte Yeni Lisan hareketi ile dilde sadeleşme hareketi daha kuvvetli bir halde ilerlemiştir.



1950 ve 1980 Arası Cumhuriyet Süreci Roman Özellikleri Nedir?

 

Son Dakika Haberler