Uyku Meydana getiren Hastalıklar Nedir? Aşırı Uykuya Niçin Olan Hastalıklar…












01.05.2023 17:15
Son Güncelleme: 01.05.2023 17:17







Son olarak, aşırı bitkinlik ve bitkinliğe yol açan bir durum olan kronik bitkinlik sendromu vardır. Aşırı uykululuk yada bitkinlik durumunda derhal doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Zira bu uzmanlar altta yatan herhangi bir durumun teşhis ve tedavisine destek olabilirler. 
 Uyku Meydana getiren Hastalıklar Nedir? 
 Narkolepsi, uyku apnesi ve kronik bitkinlik sendromu benzer biçimde uzun soluklu, sadece kalitesiz uyku yaşanmasına yol açan hastalıklar kişilerde yaşam kalitesi bozukluğuna ve ölüme sebep verebilmektedir.
 Aşırı uyku meydana getiren hastalıklardan bazılarının belirli bir tedavi şeklinin hemen hemen olmadığı bilinmelidir. Bunun yanında, kişiye hususi kürlerin pozitif yönde yönde kişinin yaşamını değiştirdiği gözlenmektedir.
 Narkolepsi
 Uyku ve uyanıklığın kontrolünü etkileyen nörolojik bir bozukluktur. Ender görülmekle beraber 2.000 kişiden yalnızca birini etkisinde bırakır. Narkolepsinin niçin kaynaklandığı hemen hemen çözülememiştir. Sadece genetik ve çevresel etkenlerin bu hastalığa yol açmış olduğu düşünülmektedir.
 Narkolepsi hastası olup olmadığınızı gündüz aşırı uyku hali, uyku atakları ve katapleksi emareleri ile anlamanız mümkündür. Narkolepsinin tedavisi yoktur, sadece semptomları denetim etmeye destek olabilecek tedaviler mevcuttur.
 İlaç tedavisine ek olarak, tertipli bir uyku programı oluşturmak ve sinir uçlarını uyaran maddelerden kaçınmak, narkolepsi semptomlarını yönetmeye destek olabilir. Narkolepsisi olan bireylerin kişiselleştirilmiş bir tedavi planı uygulaması gerekmektedir. 
 Uyku Apnesi
 Uyku apnesi, uyku esnasında kısa sürelerle nefes almayı durdurmanıza yol açan bir uyku bozukluğu şeklidir. Yüksek gerilim, kalp hastalığı ve nüzul benzer biçimde sıhhat problemlerine yol açabilmektedir. Uyku apnesine çoğu zaman aşırı kiloluluk, sigara ve alkol kullanımı niçin olmaktadır.
 Ek olarak ailede uyku apnesi öyküsü, geniş bir boyun yada minik bir hava yolu da bu hastalığa yol açabilmektedir. Uyku apnesi tedavisi zayıflama, sigarayı bırakma ve yatmadan ilkin alkol almamaya dayanmaktadır.
 Yan tedavi seçenekleri içinde ise devamlı pozitif hava yolu basıncı (CPAP) makinesi kullanmak gelmektedir. Ek olarak, boğazdaki fazla dokuyu çıkarmak için ameliyat olmak gerekebilmektedir.
 Kronik Bitkinlik Sendromu
 Kronik bitkinlik sendromunun (KYS) temel sebepleri kişiden kişiye değişebileceğinden, her insana uyan tek bir sebebi yoktur. Bununla beraber, KYS’nin en yaygın sebeplerinden bazıları viral enfeksiyonlar, otoimmün bozukluklar ve ruhsal stres olarak bilinmektedir. Ek olarak, KYS kişinin genleri, çevresi ve yaşam seçimi benzer biçimde faktörlerin bir kombinasyonundan da kaynaklanabilir.
 KYS için en iyi tedavi yöntemini belirlemek amacıyla ne olursa olsun bir sıhhat uzmanına danışmak gerekmektedir. Tedavi süresince semptomları yönetmek ve yaşam standardını arttırmak için ilaç, terapi ve bazı yaşam seçimi değişimleri uygulanabilmektedir.



Uykudaki en korkulan durum: Karabasan! Uyku felci nedir, niçin olur, iyi mi tedavi edilir?

 Kronik Hipersomnia
 Tipik olarak 25 yaşından ilkin gelişir ve hastalar geceleri gerekenden daha çok uyurlar. Aşırı olmasına karşın, bu uyku dinlendirici değildir ve hatta şahıs netice olarak daha bitkin hissederek uyanmaktadır. Gece ne kadar uyuduklarına bakılmaksızın, bu yorgunluğu yaşayan hastalar gün içinde yine uyuma ihtiyacı hissederler.
 İdiyopatik hipersomnia günlük işlevsellik üstünde mühim bir etkiye haizdir. Kısaca, işte yada okulda iyi performans göstermeyi yada toplumsal aktivitelere katılmayı zorlaştırabilir. İlaç tedavisi, tertipli egzersiz ve tertipli bir uyku programı benzer biçimde yaşam seçimi değişimleri ile denetim altında tutulabilmektedir.
 Aşırı Uykuya Niçin Olan Hastalıklar

 Kleine-Levine Sendromu
 İdiopatik Hipersomnia
 Narkolepsi
 Uyku Apnesi
 Rüya Sorun Bozukluğu
 Uyku Felci
 Kronik Bitkinlik Sendromu




Bahar aylarında uyku problemini ortadan kaldıracak tavsiyeler!


Son Dakika Haberler