29.04.2023 11:22
Son Güncelleme: 29.04.2023 11:22 Haber Deposu: DHA
Aşırı kiloluluğun yetişkinlerde ve çocukluk çağlarında en mühim sıhhat tehditlerinden biri bulunduğunu özetleyen Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, evlatlarının en mühim sıhhat tehdidinin aşırı kiloluluk bulunduğunu bilip dikkatli olmaları mevzusunda aileleri uyardı. Aşırı kiloluluğun çeşitli türleri bulunduğunu belirten Prof. Dr. Süleymanoğlu bu tarz şeyleri ‘aşırı kilo, şişmanlık, aşırı şişmanlık’ olarak sıralayarak “Çocuğunuzun vücut kitle endeksine gore bunu hesaplayabilirsiniz. 20-30 yıl ilkin obez oranları fazlaca düşük iken artık okul sıralarında çoğunlukla rastladığımız vücut tipine dönüşmüş oldu” açıklamasını yapmış oldu.
“OBEZİTE SAĞLIK SİSTEMİNE BÜYÜK YÜK BİNDİRECEK”
Aşırı kiloluluğun halk sağlığı problemi bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Süleymanoğlu, “Bu sebeple kronik hastalıktır. Problemleri uzun dönemde topluma yansır. Kalp damar hastalıklarından hipertansiyona, şeker hastalığından endokrin bozukluklara kadar her türlü probleme niçin olur. Obeziteyle ilişkili sıhhat problemleri, fazlaca uzun süre içinde ortaya çıkmış olduğu için şu anda fark edilmiyor. Bu da ileride sıhhat sistemine büyük yük bindirecek. Bunu şimdi o denli fark etmiyor olmamız ise bunun fazlaca uzun süre içinde ortaya çıkıyor olması ve bu sürenin daha başlangıcında olmamızdır” dedi.
“AİLELER ÇOCUKLARINI 5 TEMEL YÖNTEMLE KONTROL ALTINA ALABİLİR”
Son zamanlarda bilhassa çocuklarda görülen aşırı kiloluluğun arttığını vurgulayan Prof. Dr. Süleymanoğlu, “Artma hızı da artıyor. Genetik ve hormonsal nedenlerden dolayı çocuklarda erkeklerde, erişkinlerde kızlarda daha çok görülüyor. Aslolan mühim olan bu tehlikenin bilincinde olarak aşırı kiloluluğun artmasını denetim altına almaktır. Bunun için 5 temel yöntem vardır. Bu tarz şeyleri dikkatli uygulamak gerekir” diyerek bu şekilleri şu şekilde sıraladı:
“Birincisi, bu ailenin ortak problemi olarak kabul etmektir. İkincisi yiyecek miktarını kısıtlamaktır. Aşırı kiloluluk yenilen şeylerin tüketilen kaloriden daha çok olmasından doğar. Bir magazin programında ya da toplumsal medyada bir ihtimal ‘şunu yerseniz zayıflar’ denilir. Fakat tıbbi bir metinde, herhangi bir tıbbi bilgilendirme de asla yediğiniz bir şeyden dolayı zayıflarsınız denilmez. Biri size yediğiniz ‘şunu yerseniz zayıflarsınız’ diyorsa bilin ki net olarak sizi kandırma izini sürer. Yemediklerimizden dolayı zayıflarız. O yüzden aldığımız miktarı kısıtlamamız yada sınırlandırmamız gerekiyor. Üçüncüsü çocuğunuzun aktivitesini arttırmak, yürümeye teşvik etmektir. Dördüncüsü bu kilonun gidişatını, dışarıdan bir göz tarafınca takip ettirip denetim ettirmektir. Beşincisi çocuğunuzun obez olmasına altta yatan psikojenik sebep oluyor olabilir. Bunu tespit edip denetim altına almak için de uzmana başvurulmalıdır.”
“6 YAŞINDA KİLOLUYSA HAYAT BOYUNCA KİLO PROBLEMİ YAŞAYABİLİR”
Prof. Dr. Süleymanoğlu, “6 yaşlarında, bilhassa kız evlatların kilosunun ne olduğu, yaşam boyu kilosunu gösterme açısından mühim kriterdir. Eğer bu yaşta aşırı kiloluysa yaşamı süresince yüzde 40-60 oranında kilo problemi yaşayacağını gösterir. O nedenle mümkün olmasıyla birlikte bu sorun erken fark edilip ona gore erkenden düzeltici faaliyetlerde bulunmakta fazda var” şeklinde konuştu.
ÇOCUĞU ZAYIF OLAN AİLELERE DE UYARI
Kilosu azca olup zayıf olan evlatların ailelerine de uyarılarda bulunan Prof. Dr. Süleymanoğlu son olarak şunları söylemiş oldu:
“Günümüzde en mühim sıhhat tehdidi aşırı kiloluluk olduğundan evlatlarımızın sıhhat algısını bu açıdan kurgulayın. Evladınız azca yediği için üzülüyorsunuz ve yedirmek için ek besin önerilerini buluyorsunuz fakat burada aşırı kiloluluk riskinin en yüksek bulunduğunu, azca yedirdiğiniz için çocuğunuzun sıhhat problemi yaşama ihtimalinin fazlaca daha azca bulunduğunu ihmal etmeyin.”
Son Dakika Haberler